Tuesday, April 19, 2016

Banking General knowledge quiz


1. Cores ' banking services of cores in total?
(A) Channel of Rupee Exchange. (B) Customer Online Realtime Exchange.
(C) Centralized Online Rupee Exchange. (D) Centralized Online Realtime Exchange. (Ans : D)



2. In India, National income whose determined by?
(a) Planning Commission (b) Indian Statistics Department (C) Central Statistical Organisation
(D) National Semple survey lrb ans: C)



3. Financial emergency declared how many times?
(a) 5 times (b) 4 (C) 3 (D) None (Ans: D)



4. was the year rāṣṭrīyakr̥ta how was done?
(a) 1 July 1949 (b) 26 January 1951 (C) 1 April 1935 (D) January 1, 1949 (Ans: D)



5. In India, public sectors banks invest in equity for foreign direct investment, the maximum limit is?
(a) 20 % (b) 26 % (C) 49 % (D) 51 % (Ans: C)



6. Indian stock market would you trade in?
(a) Stock & loans (C) Promise Contract (D) indicates the correct (Ans: D)



7. Five Year plan in India. Approved by the giver is the highest faculty
(a) Planning Commission (b) National Development Council. (C) Union Cabinet. (D) Ministry of finance (Ans: B)



8. Foreign exchange which will stay there is a tendency, it is said -
& fiat automobiles currency & soft currency (C) Token Currency (D) hot currency (Ans: D)



In 9., following which the committee on the basis of the nabard was established?
& Śuṅgalū Committee & Śivaramana Committee (C) Narasimhana Committee (D) Public Accounts Committee (Ans: B)



10. When a company to market the pleasure of raising money, flow, he sings.
(a) commercial paper. (b) Fiscal Bill. (C) Farmer Development Letter (D) National Savings Certificate (Ans: a)



Those 11. Words related to what organization?
(a) world trade organization. (b) Aṅkaṭāḍa (C) International Monetary Fund (D) World Bank (Ans: a)



12. Regional Rural Banks were established -
(a) October 5, 1936 (b) October 7, 1935 (C) October 4, 1965 (D) October 2, 1975 (Ans: D)



13. Words '' Code Śēyariṅga '' The following is the highest in the industry will be used?
(a) Information Technology (b) Defence Industry (C) Nuclear Industry (D) Air Transport Industry (Ans: D)



14. Nationalised Banks day which day is celebrated?
(a) July 19 (b) 1th August (C) June 1 (D) Sept. 1 (Ans: a)



15. '' World Ikōnōmika Outlook '' Following Rirpāṭa will released by the institution is?
(a) Asian development bank. (b) World Bank. (C) International Mudrākōṣa (D) World Trade Organization (ans :C)



16. Ēsabī'ā'ī foundation day which day is celebrated?
(a) July 3 (b) July 4 (C) July 1 (D) July 2 (Ans: a)



17. Public Debt Act passed in which year was it?
(a) 1938 (b) 1940 (C) 1944 (D) 1948 (Ans: C)



18. National Agriculture Insurance scheme in what year was it?
(A) 1999-2000 (B) 2000-2001 (C) 2001-2002 (D) 2002-2003 (Ans : A)



19. First five year plan was started -
(a) 1939 (b) 1949 (C) 1951 (D) 1956 (Ans: C)



20. National Agriculture and rural development bank established in what year was it?
(A) 1991 (B) 1982 (C) 1952 (D) 1968 (Ans : B)



21. Banking terms bad credit who refers to?
(a) Loan Ḍūbanta & Non-Niṣpādaka Asset (C) under writing ēsēṭa & imaginary asset (Ans: B)



22. Which of the following is the bank's customer complaints?
(a) State Bank of India (b) Lokpal (C) Local Court (D) Rāṣṭrīyakr̥ta Bank (Ans: B)



23. Different poses in the cash flow management for what should be used.
(a) loss of prestige (b) Spacing (C) Micro Loans (D) Exchange (Ans: D)



24. Mudrāsphīti during which of the following is a small group in the most profit?
& Government & Pēnśanara Lēnadāra (C) Savings Accounts Container (D) person (Ans: D)



25. of the following is India's oldest joint stock bank of India.
(a) Allahabad bank. (b) P. N. B. (C) s. B. Arrived. (D) Bank of Maharashtra (Ans: a)

English Quiz For SBI Exam

Directions(1-10): In the following questions, four alternatives are given for the Preposition. Choose the alternative which best expresses the meaning. 

1. A lot of cooperation is needed ______ the different Countries to combat terrorism.
between
among
into
across
with
Ans: among , Among is used when we talk about more then two things.

2. The deal was signed ___________ India and Nepal.

between
among
across
with
at
Ans: between, Between is used when we talk about two parties or things.

3. They are living here ___________ 2 months.
for
since
at
on
it
Ans: for,for is used if the period of time is given.

4. Ajay and Shruti have been going out together _________ Valentine's Day.
for
with
on
at
since
Ans: since, since is used if the starting point is given

5. I will have finished this essay _________ sunday.
of
at
by
on
for
Ans: by, by is used to denote up to a certain time.

6. We are going ________ holiday next week.
by
off
with
on
at
Ans: on, on Prepositions in expressions of time

7. we were talking _____ you.
of
for
among
about
by

8. Get _______ the Train.
at
on
of
for
to
Ans: on, on is used to represent the entering in a public transport vehicle

9. Go 1 miles _________ the house
towards
at
about
on
it
Ans: Towards , Towards is used to show movement in the direction of something

10. She swim ________the lake for the mangoes.
across
after
among
to
for
Ans: across, across is used for getting to the other side.


G.K Pointer Based On G.K Updates for SBI Clerk and NABARD Exam


1. How many toilets will be constructed by TCS under Swachh Vidyalaya Abhiyan?

Ans: 1,509 toilets

2. Who is the Union Cultural Minister of India?

Ans: Mahesh Sharma

3. With capital down to a creep, Jaiprakash Associates (JAL) and Jaypee Infra are offering land parcels of around how much acres to banks in a bid to buy peace with lenders and settle most of its loans?

Ans: 2,200 acres 

4. Prime Minister Narendra Modi launched the Gramodaya se Bharatodaya Abhiyan (village self-governance) campaign on the occasion of the 125th birth anniversary of Dr BR Ambedkar at which place?

Ans: Ambedkar's birthplace Mhow in Madhya Pradesh

5. Which country remained the world’s largest recipient of remittances from abroad in 2015, despite a $1 billion drop from the previous year, the first such decline since 2009?

Ans: India

6. Which two institutions signed the first co-financing framework agreement?

Ans: AIIB and World Bank

7. Barack Obama appoints Master Card CEO ________ to key administration post.

Ans: Ajay Banga

8. Who is the present Governor of Madhya Pradesh?

Ans: Ram Naresh Yadav

9. Where is the headquarter of IDBI Bank Ltd?

Ans: Mumbai

10. Agartala is the capital as well as the largest city of the Indian state of which state and also is the second largest city in North-east India after Guwahati?

Ans: Tripura


Things to know about countries in the world

1. What is the number of states in India?
Ans- 29
2.Which is the smallest country in the world?
Ans-Vatican City
3.Which is the only country in the world to have a square flag?
Ans-Switzerland
4.The country of Singapore is made up of how many islands?
Ans-64
5.The largest dam in the world is located in
Ans-China
6.Where is the official home of Santa Claus?
Ans-Finland
7.What is the type of government of Denmark?
ANS- Constitutional Democracy
8. Where would you find the Itaipu Dam?
Ans-Panama River, South America
9. In the 2008, Online Survey, which of the following is not one of the New Seven Wonders
Ans-Petronas Twin Towers
10.What is the capital of Estonia?
Ans-Talinn
11.Which country has the largest army in the World?
Ans-China
12.What is the national bird of USA?
Ans-Bald Eagle
13.When was Burma was separated from India?
Ans-1937
14. Which state became part of India in 1975?
Ans-Sikkim
15.Which Indian state or union territory has French as an official language?
Ans-Puducherry
16.Which is the largest city in USA?
Ans- Newyork
17.Which of the following countries was not part of the Soviet Union in 1991?
Ans-Yugoslavia
18.Nagaland was separated from which Indian state?
Ans-Assam
19.What is the official name of China?
Ans-Republic of China
20.Which is Japan’s national dress?
Ans- Kimono

Current Affairs

1.International Day for Monuments and Sites traditionally called World Heritage Day was observed across the world on 18 April 2016 with theme
Ans : ‘The Heritage of Sport’
2. Indian Railway used drones for the first time to inspect the ongoing work on the project on 17 April 2016
Ans : Dedicated Freight Corridor (DFC) project.
3. Name of the major exercise carried on by Mathura-based Strike 1 corps is in the deserts of Rajasthan to evaluate the capability of the Army to strike deep into enemy territory in an integrated air-land battle environment
Ans : Shatrujeet
4. The first Indian gymnast ever to secure an Olympic berth by garnering a total score of 52.698 points is
Ans : Dipa Karmakar
5. The tennis player who won the 2016 Monte Carlo Masters title is
Ans : Rafael Nadal
6. The country that won the 25th edition of the Sultan Azlan Shah Cup held in Ipoh, Malaysia is
Ans : Australia
7. He was appointed as Director General, Fire Services, Civil Defence and Home Guards on 17 Aril 2016
Ans : PC Thakur
8. The veteran Sri Lankan spinner, who retired from T20 and One Day International cricket on 17 April 2016 but continue to play in Test matches
Ans : Rangana Herath
9. The 1982-batch IPS officer who was appointed as the first female Director General of Police (DGP) of Gujarat
Ans : Geeta Johri
10. The driver of Netaji Subhas Chandra Bose who opened a bank account at the age of 116 years and is considered to be the oldest human alive is
Ans : Colonel Nizamuddin
11. World's largest wooden Charkha or spinning wheel is proposed to be installed at
Ans : Indira Gandhi International Airport, Delhi
12. The New Development Bank (NDB), formerly referred to as the BRICS Development Bank, on 16 April 2016 approved its first set of loans valued at 811 million US dollars for four BRICS countries namely Brazil, India, China and South Africa to create
Ans : 2370 MW of renewable energy capacity
13. The theme of the 2016 World Haemophilia Day that was observed globally on 17 April 2016 is
Ans : Treatment for all is the vision of all
14. He won 2016 Formula 1 Pirelli Chinese Grand Prix in Shanghai International Circuit on 17 April 2016
Ans : Nico Rosberg
15. He was appointed as the High Commissioner of India to the Republic of Mozambique 0n 15 April 2016
Ans : Rudra Gaurav Shresth
16. The name of the supercomputer unveiled by Sikkim Governor on 17 April 2016 at the National Institute of Technology, Sikkim
Ans : Param Kanchenjunga
17. The Delhi government on 14 April 2016 issued a ban of one year over the sale, purchase and storage of all forms of chewable tobacco, including
Ans : "gutkha, pan masala, khaini and zarda", in the national capital
18. The co-founder of Hero Cycles group who passed away on 14 April 2016 is
Ans : Satyanand Munjal
19. The traces of Isotopes of Supernova that were discovered on Moon as per publication in Physics Review Letters journal on 13 April 2016
Ans : 60Fe Iron Isotope
20. India, Afghanistan and Iran on 11 April 2016 finalized draft of the Chabahar Trilateral Agreement on
Ans : Transport and Transit Corridors

General Questions on Human Body

1.What is the name of the biggest part of the human brain?
Ans-The Cerebrum
2.The colored part of the human eye that controls how much light passes through the pupil is called the?
Ans-Iris
3. What is the name of the substance that gives skin and hair its pigment?
Ans-Melanin
4. The muscles found in the front of your thighs are known as what?
Ans-Quadriceps
5.What substance are nails made of?
Ans-Keratin
6.What is the human body’s biggest organ?
Ans-The skin
7.The innermost part of bones contains what?
Ans- Bone marrow
8.How many lungs does the human body have?
Ans-2
9. Another name for your voice box is the?
Ans-Larynx
10. The two holes in your nose are called?
Ans-Nostrils
11. The bones that make up your spine are called what?
Ans-Vertebrae
12.What is the name of the long pipe that shifts food from the back of your throat down to your stomach?
Ans-The esophagus
13.Urine gets its yellow colour from ________.
Ans-Urochrome
14. __________ is referred to as the graveyard of RBCs.
Ans-Spleen
15. ______________ refers to insufficient blood supply in human beings.
Ans-Hemostasis
16.Which is the longest bone in human body?
Ans-Femur
17.Where in the body is Insulin produced?
Ans-The Pancreas
18.What is the hardest bone in the Human Body?
Ans-Jaw Bone
19. How many chambers are there in the Human Heart?
Ans-4
20.Which finger's nail grows the quickest?
Ans-The Middle
------------------

Saturday, April 16, 2016

Structure of Indian Constitution

The Indian constitution is the world's longest constitution. At the time of commencement, the constitution had 395 articles in 22 parts and 8 schedules. It consists of almost 80,000 words. The Constitution, in its current form (September 2012), consists of a preamble, 25 parts containing 448 articles, 12 schedules, 5 appendices and 100 amendments, the latest of which came into force on 1 August 2015.

Parts

The individual Articles of the Constitution are grouped together into the following Parts:
with the words "socialist" and "secular" added to it in 1976 by the 42nd constitutional amendment (mini constitution).
  • Part XII – Finance, Property, Contracts and Suits
  • Part XIII – Trade and Commerce within the territory of India
  • Part XIV – Services Under the Union, the States
  • Part XIVA – Tribunals
  • Part XV – Elections
  • Part XVI – Special Provisions Relating to certain Classes
  • Part XVII – Languages
  • Part XVIII – Emergency Provisions
  • Part XIX – Miscellaneous
  • Part XX – Amendment of the Constitution
  • Part XXI – Temporary, Transitional and Special Provisions
  • Part XXII – Short title, date of commencement, Authoritative text in Hindi and Repeals.

Schedules

Schedules are lists in the Constitution that categorize and tabulate bureaucratic activity and policy of the Government.
  • First Schedule (Articles 1 and 4) - This lists the states and territories of India, lists any changes to their borders and the laws used to make that change.
  • Second Schedule (Articles 59(3), 65(3), 75(6), 97, 125, 148(3), 158(3), 164(5), 186 and 221)- – This lists the salaries of officials holding public office, judges, and Comptroller and Auditor General of India.
  • Third Schedule (Articles 75(4), 99, 124(6), 148(2), 164(3), 188 and 219)—Forms of Oaths – This lists the oaths of offices for elected officials and judges.
  • Fourth Schedule (Articles 4(1) and 80(2)) – This details the allocation of seats in the Rajya Sabha (the upper house of Parliament) per State or Union Territory.
  • Fifth Schedule (Article 244(1)) – This provides for the administration and control of Scheduled Areas andScheduled Tribes (areas and tribes needing special protection due to disadvantageous conditions).
  • Sixth Schedule (Articles 244(2) and 275(1))— Provisions made for the administration of tribal areas in Assam, Meghalaya, Tripura, and Mizoram.
  • Seventh Schedule (Article 246) —The union (central government), state, and concurrent lists of responsibilities.
  • Eighth Schedule (Articles 344(1) and 351)—The official languages.
  • Ninth Schedule (Article 31-B) – Validation of certain Acts and Regulations.
  • Tenth Schedule (Articles 102(2) and 191(2))—"Anti-defection" provisions for Members of Parliament and Members of the State Legislatures.
  • Eleventh Schedule (Article 243-G) —Panchayat Raj (rural local government),
  • Twelfth Schedule (Article 243-W) — Municipalities (urban local government).

Appendices

  • Appendix I—The Constitution (Application to Jammu and Kashmir) Order, 1954.
  • Appendix II— Re-statement, with reference to the present text of the Constitution, of the exceptions and modifications subject to which the Constitution applies to the State of Jammu and Kashmir.
  • Appendix III—Extracts from the Constitution (Forty-fourth Amendment) Act, 1978.
  • Appendix IV—The Constitution (Eighty-sixth Amendment) Act, 2002.
  • Appendix V— The Constitution (Eighty-eighth Amendment) Act, 2003.